Piknik kulinarika

Kakšno kulinariko lahko ponudimo na pikniku?

Organizacija piknika, kjer se bo dobro jedlo in pilo se lahko za nekatere sliši kot zabaven izziv, za druge pa kot nočna mora. No, zato smo za ene ali druge pripravili nekaj nasvetov, kako si z nekaj načrtovanja organizacijo olajšati.

Seveda najprej določite datum in lokacijo piknika. Izbiro lokacije določajo vaše želje, velikost skupine, vremenska napoved in priročnost. Torej, če obstaja možnost padavin, izberite lokacijo, ki ponuja tudi streho. Če želite določen nivo udobja, naj bo elektrika zagotovljena, prav tako tudi dostop do vode in sanitarije. Tukaj vam lahko pride v poštev pravilo, večja kot je skupina, bolj priročen naj bo piknik prostor.

Ko sta čas in prostor določena, sledi načrtovanje jedilnika. Najpogostejše vprašanje pri pripravi jedilnika je, kaj pripraviti, da bodo vsi jedli? Z nekaj ustvarjalnosti in domišljije se daleč pride. Pa si poglejmo nekaj konvencionalnih in tudi nekonvencionalnih idej:

Hrana piknik

Piknik menu ( piknik hrana)

Žar. Klasična izbira, ki ponuja nekaj za vse. Na žaru lahko pripravite različno meso, ribe, zelenjavo, popečete kruh ter tudi različno sadje in sladice.

Sač. Podpeka ali sač. Bratranec žara, ki pa s svojimi karakteristikami ni za vsakogar. Fuzija različnih okusov, ki se kopajo v lastnem soku ne pride v poštev za vegetarijance ali vegane. Rešitev je, da v enem saču pripravljate meso, v drugem zelenjavo, tako bo volk sit in koza cela. V saču pa lahko pečete tudi hobotnico ter pice.

Odojek. Balkanski trojček zaključujemo z odojkom, ki pa ga lahko nadomestite z jagenjčkom ali kozličkom. Vsekakor najbolj pozerski način priprave mesa. Varna izbira za skupino mesojedcev, za vegetarijance nekoliko manj.

Golaž ali bograč. Nekaj »na žlico«, je najbolj preprost način kako nahraniti veliko skupino ljudi. Golaž in/ali bograč sta zmagovalca sindikalnih piknikov bivšega režima, ki pa še vedno kotirata zelo visoko v priljubljenosti. Jasno je zakaj, ker je enostavno in dobro, enostavno dobro!

Sendviči. Na prvo žogo se vam zdi preveč preprosto kajne? Kaj pa, če bi se lotili priprave zares gurmanskih sendvičev, dovršenih v okusu in sestavinah. Takšnih, ki se bohotijo z različnimi vrstami kruha, vmes pa raznovrstne vrhunske delikatese. Velika prednost sendvičev je, da jih lahko pripravite vnaprej in se nato na pikniku le še mastite in veselite.

Narezek. Praktičen in raznovrsten. Lahko je mesni, sirov, zelenjavni, sadni ali mešan. Dobro in lepo pripravljen narezek zadovolji tudi najbolj zahtevne goste. Prav tako je pripravljen vnaprej, kar je zagotovo prednost.

Taco bar. Oblika pogostitve z mehiškim pridihom. Bistvo so tortilje v katere si gostje zavijajo  različne nadeve in omake. Veliko svežih sestavin in mnogo možnosti nadevov, tako za ljubitelje mesa kot tudi zelenjave. Drugače, a dobro!

Big pan paella. Ogromna ponev v kateri se kuha španska specialiteta. Paša za oči, nos in usta. Big pan je zagotovo atrakcija in nedvomno pri takšni količini nihče ne bo ostal lačen. Poleg španske rižote v tej ogromni ponvi pripravljate mnogo različnih jedi, npr. morsko hrano (školjke, škampi), pad thai in tudi carski praženec.

Tematska zabava in hrana. Celostna izkušnja za vse goste! Tematska zabava s hrano v istem stilu je zagotovo nekaj o čemer se bo govorilo še nekaj dni po piknikui. To je način kako v enem popoldnevu odpotovati v Italijo, na Havaje, na Kitajsko, na divji zahod ali v Mehiko. Možnosti je toliko, kolikor je držav sveta! Za pravo doživetje ne pozabite na okrasitev, kostume, ambient in glasbo.

Piknik catering

V kolikor se vam zdi priprava hrane prevelik zalogaj, nimate ideje ali časa, je rešitev kuhar ali catering. Kadar si obetate večje skupine vam priporočamo catering. Na ta način se boste izognili pripravi in pospravljanju ter tudi serviranju. Za manjše skupine in posebne želje bo kuhar dovolj. Prav tako vam bodo profesionalci v pripravi hrane znali svetovati kako porcijsko razdeliti jedi, koliko mesa na osebo, kdaj servirati določeno jed ipd. Vsekakor je prednost cateringa ali kuharja ta, da vam prihrani čas, skrbi in mnogokrat tudi denar.

Preden se odločite za jedilni list vašega piknika preverite prostor in njegov inventar. Ima prostor možnost odprtega kurišča? Kakšne so možnosti peke odojka? Bo za vašo skupino dovolj sedišč in miz, da bodo gostje lahko dostojno obedovali? Če bi to lahko bil problem, si mize in stole lahko izposodite, ali pa se odločite za hrano, ki v serviranju ni zahtevna ter se lahko je tudi stoje, npr. sendviči ali golaž. Kadar načrtujete piknik v poletnih mesecih je vedno dobro zagotoviti senco, tako za pijačo, kot tudi hrano. Še bolje je, če imate pijačo, sladice, solate in sveže jedi lahko v hladilniku.

In nazadnje, razmislite o zabavi in piknik aktivnostih za otroke in odrasle. Preverite kakšne možnosti ponuja prostor. V kolikor prostor nima aktivnosti lahko piknik aktivnosti tudi najamete. Za nogomet, odbojko, badminton ne potrebujete veliko, le travnik, žogo in loparje. Najmlajše boste najbolj razveselili z napihljivim gradom in poslikavo obraza. Za tiste starejše pa klasične zunanje igre, ki so jih igrali tudi naši dedki in babice. Metanje podkve, balinčki, vrtni šah ali štrbunk. Ko pa pade mrak in je v zraku več poguma je čas za karaoke ali pivske igre. Dogodek lahko popestrite tudi z animacijo v obliki glasbenega gosta ali stand up komika. Za najmlajše otroška predstava, čarovnik ali plesna animacija.